Saturday, December 17, 2011

Ρεφενέ... ενοίκιο και κοινόχρηστα

Διαστάσεις... επιδημίας λαμβάνει πλέον και στην Ελλάδα το φαινόμενο της συγκατοίκησης απλών πολιτών ή της συστέγασης επαγγελματιών με στόχο το «κούρεμα» των μηνιαίων εξόδων. Η οικονομική κρίση αλλάζει δραματικά την κτηματαγορά, με αποτέλεσμα χιλιάδες Ελληνες να ψάχνουν τρόπους να κόψουν από το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα και τα άλλα έξοδα που βαρύνουν ένα ακίνητο.


Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Οι αγγελίες από ανθρώπους που ζητούν συγκάτοικο, που ενοικιάζουν ένα δωμάτιο από το ακίνητο ή που ψάχνουν για εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες για συστέγαση, έχουν αυξηθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες. «Η αγορά ακινήτων θυμίζει μια απέραντη... φοιτητοπαρέα. Κάθε Σεπτέμβριο οι φοιτητές αναζητούν άλλους νέους για να συγκατοικήσουν, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Τώρα παρατηρούμε έκρηξη της ζήτησης για συγκατοίκηση ή συστέγαση από χιλιάδες Ελληνες», τονίζει κτηματομεσίτης που δέχεται πολλά τέτοια αιτήματα καθημερινά.

Είναι τέτοια η ζήτηση που έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένες ιστοσελίδες που προσφέρουν αγγελίες για συστέγαση ή συγκατοίκηση. Μέχρι πρόσφατα μόνο γραφεία ή ιατρεία και γενικά επαγγελματικά ακίνητα έπαιζαν στο... παιχνίδι της συστέγασης.

Συστέγαση
Γιατροί, δικηγόροι, διατροφολόγοι, συμβολαιογράφοι, οδοντίατροι αλλά και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης είναι στην πλειονότητά τους οι επαγγελματίες που βάζουν αγγελίες ή απευθύνονται σε μεσιτικά γραφεία για να βρουν κάποιους για συστέγαση.

Τελευταία όμως έχει αυξηθεί η ζήτηση για συγκατοίκους σε σπίτια, κι όχι μόνο από φοιτητές. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταξιούχων που αναζητούν άλλους συνταξιούχους για να μοιραστούν ενοίκιο, κοινόχρηστα, λογαριασμούς.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος καθηγητής αναζητεί κύριο μεγάλης ηλικίας κατά προτίμηση στρατιωτικό ή αξιωματικό ασφαλείας για να συγκατοικήσουν. Ο εν λόγω κύριος διαθέτει δύο σπίτια, στα νότια προάστια και το Παγκράτι και θέλει να μοιραστεί τα μηνιαία έξοδα της κατοικίας. Άλλο παράδειγμα είναι μια κυρία που μένει κοντά στα ΤΕΙ Αιγάλεω και ζητά φοιτήτρια για συγκατοίκηση, παραχωρώντας ένα δωμάτιο με το ανάλογο μηνιαίο ενοίκιο. Όπως επίσης και κυρία που μένει στο Χολαργό και ζητά φοιτήτρια ή όχι η οποία θα μπορεί να πληρώνει 250 ευρώ το μήνα. Το φαινόμενο πλέον δεν αφορά αποκλειστικά μοναχικούς ανθρώπους που διαθέτουν μεγάλα ακίνητα και μπορούν να μισθώσουν κάποιο από τα δωμάτια, μοιράζονται έτσι τα έξοδα αλλά έχουν και παρέα.

Τα τεράστια έξοδα και η μεγάλη κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά, έχει αναγκάσει πολλούς Ελληνες να στραφούν στο... ρεφενέ ενοίκιο ακόμη και με αγνώστους. Το μοίρασμα στη μέση των εξόδων είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτή την εποχή αν και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος όταν αναγκάζεται να μοιράσει και το χώρο που μένει.

Εξοικονόμηση
Πάντως, όπως αναφέρουν οι μεσίτες που αναλαμβάνουν τέτοιες συστεγάσεις, η εξοικονόμηση είναι σημαντική κυρίως στην επαγγελματική στέγη διότι εκεί τα έξοδα είναι πολλά. Και οι δύο πλευρές είναι ευχαριστημένες, αφενός ο ιδιοκτήτης που γλιτώνει σημαντικά ποσά από τα ενοίκια και τους λογαριασμούς και αφετέρου ο μισθωτής ο οποίος μπορεί να βρει, για παράδειγμα, έτοιμο ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο.

Όπως επίσης, μπορεί να εκμεταλλευτεί την αναγνωρισιμότητα του ιδιοκτήτη ή τη θέση που βρίσκεται το γραφείο. Αν μάλιστα είναι πλήρως οργανωμένο, π.χ. ένα δικηγορικό γραφείο, θα έχει γραμματειακή υποστήριξη και όλες τις παροχές που του δίνει μια έτοιμη επαγγελματική στέγη. Πλέον σε κάθε δρόμο της Αθήνας βρίσκει κανείς επαγγελματίες ή μικρές εταιρείες να μοιράζονται το κόστος της ενοικίασης και συντήρησης ενός ακινήτου.

Πολλές φορές οι επαγγελματίες φτιάχνουν προγράμματα με τα ωράρια λειτουργίας ώστε να μην εμπλέκεται ο ένας στη δουλειά του άλλου. Φυσικά, μεγάλη... πέραση έχουν τα ομοειδή επαγγέλματα διότι έτσι τα έξοδα είναι πράγματι μοιρασμένα ενώ δεν δημιουργείται σύγχυση στην πελατεία.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των αγγελιών για συγκατοίκηση ή συστέγαση είναι: Πλέον στις αγγελίες αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στόχος είναι η μείωση των εξόδων. Πολλοί ζητούν συγκατοίκους αλλά θέτουν όρους σχετικά με το αν είναι ή όχι καπνιστής. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος ζητά χώρο για συγκατοίκηση αλλά χωρίς να πληρώνει ενοίκιο. Το μοίρασμα των εξόδων γίνεται με την παροχή προσωπικής εργασίας.

Αγγελίες
Χαρακτηριστική η αγγελία όπου πολίτης ζητά διαμέρισμα και τονίζει ότι μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στον κήπο, εργασίες συντήρησης ή να δίνει ένα ποσό που να μην ξεπερνά τα 120 ευρώ το μήνα. Υπάρχουν πολλές αγγελίες από στρατιωτικούς και εκπαιδευτικούς που παίρνουν μετάθεση σε άλλη περιοχή και ζητούν συναδέλφους τους για συγκατοίκηση.

Υπάρχουν αγγελίες όπου δύο ή περισσότεροι ζητούν έναν επιπλέον συγκάτοικο.

Εχουν καταγραφεί ακόμη και αιτήματα οικογενειών να ενοικιάσουν ένα από τα δωμάτια του σπιτιού έναντι τιμήματος. Όμως, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις καθώς δύσκολα μια οικογένεια θα εμπιστευτεί έναν ξένο. Κυρίως πρόκειται για συγκατοίκηση με πολύ γνωστό ή συγγενή. Πολλοί επαγγελματίες προσφέρουν γραμματειακή υποστήριξη, έπιπλα, αίθουσες συνεδριάσεων, ουσιαστικά έναν επαγγελματικό χώρο με το... κλειδί στο χέρι. Ο ενδιαφερόμενος ουσιαστικά δεν έχει να φέρει τίποτε περισσότερο, ούτε καν και τα δικά του έπιπλα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Οι κίνδυνοι της συγκατοίκησης

Η συγκατοίκηση ή η συστέγαση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη. Είναι καλό, λένε οι ειδικοί, να μπαίνουν όλα τα έξοδα... ρεφενέ, όμως, τα πάντα πρέπει να γίνονται με κανόνες οι οποίοι πρέπει να προσυμφωνούνται. Για παράδειγμα, αν το ακίνητο είναι μισθωμένο, οφείλει ο ενοικιαστής να ρωτήσει τον ιδιοκτήτη αν μπορεί να υπενοικιάσει μέρος του. Αν δεν το κάνει και ο ιδιοκτήτης διαφωνεί κινδυνεύει με έξωση, εκτός κι αν συμφωνηθεί με τον κάτοχο του ακινήτου να λαμβάνει μεγαλύτερο ενοίκιο. Σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι ενήμερος για κάθε μεταβολή που γίνεται. Όπως και στις φοιτητικές συγκατοικήσεις, έτσι και στις υπόλοιπες υπάρχουν ορισμένα σημεία SOS.

1 H επιλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή. Πρέπει να κλείνει η συμφωνία με άτομα που δείχνουν να ταιριάζουν και το καλύτερο με γνωστό ή συγγενή. Τις περισσότερες φορές η συγκατοίκηση αφορά άτομα του ιδίου φύλου.

2 Από την αρχή πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα των οικονομικών θεμάτων. Πώς θα πληρώνεται το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, οι υπόλοιποι λογαριασμοί. Θα πρέπει να υπάρχει κοινό ταμείο και για τα έξοδα π.χ. σε ένα σπίτι για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή για τα έξοδα γραφείου σε έναν επαγγελματικό χώρο.

3 Θα πρέπει να φτιάχνεται πρόγραμμα με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, όπως το καθάρισμα, το μαγείρεμα, τα ψώνια κ.λπ.

4 Σε περίπτωση συστέγασης εταιρειών θα πρέπει να γίνεται συμφωνητικό για τις ώρες εργασίας και για οτιδήποτε θα ενοχλήσει κάποιον από τους επαγγελματίες (π.χ. πότε θα γίνονται τα ραντεβού).