Thursday, May 26, 2011

Ενοικιάσεις κατοικιών και μετανάστευση


Η οικονομική κατάσταση της χώρας, η παρατεταμένη κρίση και η έλλειψη ενθαρρυντικών μηνυμάτων στην ελληνική αγορά, έχουν φέρει την αγορά ακινήτων και ειδικά τις ενοικιάσεις κατοικιών, σε μία πρωτοφανή δυσχερή θέση. Η κοινωνική τάξη των μεταναστών, φανερώνει σήμερα την ειδική της συνεισφορά και αξία για την οικονομία μας και φανερώνει την άλλη όψη του νομίσματος της τάξης των μεταναστών.

Μείωση στις ενοικιάσεις κατοικιών


Η πτώση στην οικοδομή, αλλά και σε κάθε άλλη δραστηριότητα, επηρεάζει αρνητικά το εισόδημα των χαμηλότερων τάξεων, ειδικά αυτό των οικονομικών μεταναστών, που στην πλειοψηφία τους απασχολούνταν σε χειρονακτικές και «βαριές» εργασίες. Η αγοραστική τους δύναμη έχει εξασθενίσει, η αδυναμία τους να βρουν μεροκάματα αυξάνεται και παράλληλα μειώνεται... η τάση τους προς αποταμίευση, η οποία παραδοσιακά είναι αρκετά υψηλή.

Αποτέλεσμα αυτών, αποτελεί η συστηματική εγκατάλειψη της χώρας, προς διαφορετικές κατευθύνσεις και πρωτεύουσες όπου η εύρεση εργασίας είναι ευκολότερη και πιο συχνός πλεόν γίνεται ο επαναπατρισμός των αλλοδαπών, με τις αντίστοιχες μεταφορές κεφαλαίων που αυτός συνεπάγεται.

Η κτηματαγορά πλήτεται ανεπανόρθωτα, αφού μία ακόμα σημαντική πηγή εσόδων φαίνεται να εξαφανίζεται. Μικρά σπίτια σε φθηνές και μεσαίες περιοχές ξενοικιάζονται, η ζήτηση για αγορά φθηνών κατοικιών εκμηδενίζεται και η αγορά της φθηνής κατοικίας εκεί που έδειχνε να αντέχει, χάνει τον κινητήριο μοχλό της, τους οικονομικούς μετανάστες.

Αλυσιδωτή είναι η αντίδραση και για τους Έλληνες αγοραστές που αναστέλλουν την αγορά μικρής και φθηνής κατοικίας την οποία έβλεπαν σαν επενδυτική ευκαιρία, με τους οικονομικούς μετανάστες –στην πλειοψηφία τους καλοπληρωτές- να αποτελούν εγγυημένη πηγή εισοδήματος.

Στην ίδια λογική, η ανακύκλωση του «οικοδομικού» χρήματος τείνει να πάυσει και η οικοδομική ανάπτυξη να παγώσει, αφού παλαιά ακίνητα δεν πωλούνται για να κατασκευαστούν αλλού νεόδμητα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω καθήζηση του κλάδου.

Σε όλα αυτά προστίθεται κι η κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας στις συγκεκριμένες περιοχές, η οποία εντείνει την εγκατάληψή τους από τους «νοικοκυραίους» οικονομικούς μετανάστες, προς όφελος των περιθωριοποιημένων νόμιμων ή παράνομων μεταναστών.

Όλα τα παραπάνω επιδεινώνουν, την μείωση των τιμών στα ενοίκια και στην πώληση μικρών και φθηνών κατοικιών στις οικονομικές περιοχές του κέντρου, της υπαίθρου και των ελληνικών νησιών και σε μία γενικότερη μείωση των εισοδημάτων για τους εντόπιους ιδιοκτήτες αλλά και τις τοπικές αγορές που κινούνται βασισμένες σε αυτά τα εισοδήματα.